Nu-i chiar rau sa fii dentist in Pitesti

Nu-mi amintesc bine ce post de radio are in fiecare zi un sumar al evenimentelor care s-au petrecut in ziua respectiva, insa in ani diferiti. De exemplu:
-pe 6 august 1945 se lansa bomba atomica asupra orasului Hirosima
-pe 6 august 1919, armata regala romana a ocupat Budapesta
-pe data de 6 august 1943 se nastea pianistul Dan Grigore. Probabil ca si azi a enumerat cateva evenimente radioul respectiv. Cu bunavointa cititorilor acestor blog as vrea sa completez si eu acea enumerare: 6 august 1979 se nastea Dorin Trandafirescu. Cine este DT si ce legatura are el cu un blog de stomatologie? Simplu: este managerul singurei clinici de imagistica, din Pitesti, dedicata stimatologiei, numita RX1. Dupa ce datorita lui si familiei sale, in Pitesti, s-au putut face primele radiografii panoramice, dar si retroalveolare digitale, a urmat ceva si mai generos pentru medicii din aceasta regiune: Computer Tomograf J.Morita Veraviewepocs 3d, special pentru aparatul dento-maxilar. Pentru necunoscatori, Morita in imagistica este ceea ce inseamna Mercedes in lumea auto, probabil acesta este si motivul pentru care este al doilea aparat de acest gen din tara( insa cel mai modern din fericire pt pitesteni).Pentru a vedea despre ce vorbesc va rog sa urmariti acest filmulet de prezentare , dar si cazul urmator:
Este un caz normal la prima vedere, un premolar 1 superior, tratat per primam, single visit, doua pufuri dragute, toate bune si frumoase.
before 14

14 after

Daca totusi am sa va arat o sectiune orizontala, una verticala si doua sagitale lucrurile stau altfel( premolar superior cu 3 canale: doua vestibulare si unul palatinal).
sectiune in plan orizontal

sectiune in plan vertical

sectiune sagitala prin P si MV

sectiune sagitala prin P si MD

Ceea ce este foarte important, nu este imaginea finala pe care eu pot s-o arat aici pe blog, ci modul in care trebuie privit cazul, precum si subiectivitatea imaginilor 2D date de o simpla retroalveolara in comparatie cu imaginile 3D oferite de CT. Mai vreau sa relev ceva, am auzit zicandu-se despre acest aparat:”da…este bun pentru cine pune implanturi…”. Wrong! Utilitatea lui este mult mai mare. Eu am dat aici un exemplu pentru zona de endodontie, insa chiar si-n aceasta ramura utilitatea este mult mai vasta si cred ca cea mai importanta ar fi folosirea CT-ului ca o unealta in diagnosticare cat si in planul de tratament.
Cat de deschisi vor fi medicii din Arges si cat de mult vor aprecia ei aceasta oportunitate ramane de vazut, insa un lucru este clar: daca noi medicii nu vom furniza pacientii pentru acest CT care sa-si gaseasca si rentabilitatea intr-un final, cu siguranta aceasta clinica nu va face pasul urmator in ierarhia imagisticii si asta tot asupra noastra se va repercuta.

9 thoughts on “Nu-i chiar rau sa fii dentist in Pitesti”

 1. 1) Da , bune imagini si, de acord , foarte utila tomogrfia , atat in implantologie cat si in endodontie , dar ca sa evidentiez asta eu as fi pus “la vitrina” niste “poze” in care sa se vada toate cele trei radacini intr-o singura imagine si in plan vertical.(ca si intr-o expunere intr-o incidenta angulata).
  2) Nu cred ca tomografia maxilara poate fi catalogata ca o metoda de principiu in endodontie . Este doar utila , complementara radiografiei clasice .Asta apropo de “stimati colegi trimiteti pacienti” … Tot eu mai cred ca un microscop endodontic rezolva TOATE problemele legate de endodontie !!! Adica : de ce sa complici lucrurile cu CT-ul , cand de fapt ati trebuie microscop !?!?!?

 2. eu zic sa folosesti un CT intai si vei vedea ca-ti schimba multe perspective…la fel cum o face si microscopul de altfel…nu stiu daca folosesti asa ceva sau doar il lauzi, insa nu se compara unul cu altul: sunt doua tool-uri total independente. Avantajul la CT este ca-ti ofera o eventuala comunicare endo-paro, iti arata leziuni periapicale si evolutia acestora la recall-uri, de asemenea le poti masura si poti analiza evolutia, poti identifica exact radacina afectata, ca sa nu mai vb de perspectiva pe care ti-o ofera in ceea ce priveste dintii vecini…Intr-un final concluzionez: CT-ul si microscopul sunt complementare si este bine sa le folosesti impreuna, iar microscopul nu este panaceul endodontiei ( personal nu l-am descoperit inca).Eu iti prorocesc ceva asa cum am facut-o si-n anii precedenti cu alte lucruri din domeniul stomatologic: CT-ul va ajunge in cativa ani o unealta indispensabila de diagnosticare in toate clinicile unde se presteaza servicii dentare de calitate.

 3. imi pare rau ca trebuie sa va “spulber” apologetica la CT, insa eu am remarcat – sau mai bine zis – se vede deja pe RX ca este vorba de trei canale dentare in cazul primului premolar!Consider utilizarea CT exagerata in cazurile de endo, in conditiile in care la un examen clinic atent ajungi la aceleasi rezultate.
  Nu stiu cine mai are azi timp pentru asa ceva, cand:
  1. trebuie sa te misti foarte repede,
  2. treaba costa, iar omul de rand nu are de unde sa plateasca, pe langa tratamentul propriu-zis, si manopere complementare, de “scarpinat in calcai”, care adica, nu isi au rostul!
  Bafta!

 4. Stii Dennis, sunt doua feluri de pacienti nemultumiti in tara asta:primul grup este constituit din aceia care nu reusesc sa gaseasca servicii de calitate si se plang mereu de medicii care-i trateaza ca sunt incompetenti, iar al doilea sunt cei care se plang de partea financiara a serviciilor medicale pe care le primesc( fara sa aiba ce comenta despre calitatea lor). Eu, din pozitia de medic, prefer sa am pacienti in al doilea grup, tu?…citesti acest blog….si este un pas inainte.Iti multumesc pentru asta!

 5. multumesc, ai un blog foarte interesant, si il citesc cu placere!
  In privinta “nemultumitilor” ai dreptate, nu stiu sa mai fie o alta categorie!
  M-am referit in mod special la faptul ca nu este rentabil de folosit in manopere endo, adica eu l-as folosi nu la toate cazurile endo, ci eventual la cele mai “deosebite”, ca sa zic asa.
  Nimeni nu isi permite, oriunde in lumea asta sa lucreze neproductiv; trebuie avut ca tzel un salariu macar minim pe ora, astfel incat folosirea CT-ului la toate “nimicurile”, ca sa zic asa, il face nerentabil, sorry!
  …Tu cat “castigi” pe ora? :-))

 6. …si cu caria distala de la premolarul 2 sup. ce ai facut, ca e asa de mare, incat “striga” aproape ca sa fie vazuta!!! Aia e chiar vizibila si pe RX!
  …Poate n-ai vazut-o, uita-te ceva mai atent. Dupa cat e de mare, cred ca tot endo trebuie sa incepi!
  …Stii, uneori nici CT-ul nu rezolva problemele de vedere (sau de nestiinta?!)…:-))

 7. Chiar crezi ca folosim CBCT pentru diagnosticare in endo, obturam 3 canale la un premolar si nu detectam o carie? :)
  Hai sa-ti explic cum functioneaza totul la noi in clinica: medicii sunt impartiti pe specializari.De exemplu, eu fac endo si protetica( nu foarte multa).Cariologia este realizata de o colega, care mi-a facut inclusiv reconstructia, pe care, dac-o privesti cu atentie, realizezi ca era nevoie de tratament “cariei in oglinda”. Cu siguranta dupa tratul endo, pacientul a mers mai departe si pentru restul problemelor, precum si pentru caria de care vorbesti. Oricum, esti vigilent, poate chiar nu ai nevoie de CBCT….

 8. sunt vigilent, pentru ca nu-mi permit sa gresesc:)
  Stii, cand prezinti de acum incolo un caz, ar fi frumos sa il prezinti complet, fara scapari, altminteri, scaparile dau dovada de ignoranta; ti-o spun asa, ca intre “colegi” :-))))))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *