Sa aruncam tierenerf-urile!!!!

Greu de spus unui medic stomatolog care a fost obisnuit toata cariera sa sa le foloseasca: ” Arunca tiernerf-urile, sunt niste ace de care nu mai ai nevoie si nu-ti pot aduce decat necazuri”. In multe polemici avute, cu unii colegi, pe tema endodontiei, nu reuseam sa ma fac inteles atunci cand in setul de ace endo spuneam ca eu nu am tiernerf-uri. Putini, mult prea putini stiu ca NaOCl intr-o concentratie de 3-5% , dar si K-File-urile de iso 08, 10, 15, 20,25…etc sunt suficiente pt inlaturarea pachetului vasculo-nervos de pe canalele unui dinte. Da, dar aceasta concentratie de NaOCl necesita si o izolare foarte buna a cavitatii bucale a pacientului, deoarece poate produce arsuri extrem de grave. Izolarea trebuie insa facuta cu sistemul de diga, care se gaseste sporadic in cabinetele de stomatologie din spatiul carpato-ponto-danubian. Extrem de important si pentru obtinerea unor canale necontaminate de masele debacterii ce se afla in saliva, acest sistem este rar amintit in scoala romaneasca de stomatologie.
Filmuletul acesta este cadoul meu de Mos Nicolae, pentru toti aceia care se indoiesc de eficienta hipocloritului de sodiu si este o demonstratie clara a actiunii acestuia asupra partilor organice din pachetul vasculo-nervos. Mentionez ca filmul este facut destul de rudimentar, a fost o decizie spontana luata in momentul in care colegul meu de cabinet (Dr. Cosmin Negru caruia ii multumesc mult pentru punerea la dispozitie a materialului), m-a chemat aratandu-mi ce a scos, cu penseta, dintr-o camera pulpara deschisa de o cavitate carioasa profunda. Am luat repede o cutie Petri in care am asezat “nervishorul” necrozat si l-am lasat cinci minute in solutie, dupa care am reinnoit solutia, asa cum se vede in filmare (solutia a fost aplicata cu o seringa in care fusese ser fizilogic, lucru care apare mai tarziu in filmare si pt care imi cer scuze…..asa cum am mentionat totul a fost spontan, iar asistenta mi-a pus la dispozitie lucruri nu tocmai demne de o filmare). Filmarea a fost facuta cu o camera foto al carei card a fost descarcat la fiecare 5 min. Au fost 6 filmari in total care au fost puse ulterior intr-un montaj de 5 minute.
Nu astept vreun Oscar pentru aceste imagini, sper insa ca multe conceptii sa se schimbe si multe conduite terapeutice sa tina seama de actorul din rolul principal: NaOCl 3-5% .

13 thoughts on “Sa aruncam tierenerf-urile!!!!”

 1. true cu NaoCl

  Ideea ca in canale lucrurile nu stau chiar asa… Cantitatea de NaOCl e mult mai mica (legata de volumul camerei pulpare / canalelor radiculare)
  Problema care e rezolvabila prin inlocuirea solutiei si activarea acesteia (mecanica)

  Fain filmuletzul.. Arata foarte artistic dpv al iluminarii.

  Spor

 2. nota 10 pt filmulet. un singur lucru am de mentionat. sa sti k mai nou adik in ultimii 2 ani in cadrul catedrei de endodontie (Facultatea de Medicina Dentara -Bucuresti) s-a pus foarte mult accent pe utilizarea digai, a NaOCl si a condensarii laterale la rece a gutapercii.

 3. sunt de acord cu mihaela.si eu am scos nervi(la inf mai mult)cu penseta,cred ca k-files n-au ce cauta aici,cateodata chiar si cu tirr-nerfs unii nervi sunt mai indaratnici,necesitand ace ce agata f bine,noi.

 4. de acord cu mihaela.sunt nervi care sunt foarte reu de extras.cantitatea de naocl din canale ar fi prea mica.nu cred ca in practica se poate realiza “dizolvarea” pachetului vasculo-nervos.nu mi se pare o abotdare realista a problemei

 5. In manualele de endodontie americana accentul se pune pe instrumentarea mecanica cu ace de canal pe care dentistul american isi permite sa le schimbe la fiecare pacient. Hipocloritul de sodiu este cel mai popular lichid de irigatie mai ales ca se prepara din bleaching-ul de la pravalie. Acele active si de calitate, la un pret mai mult decit rezonabil pt medic sint secretul.
  Atita timp cit nu ai k-file noi la fiecare pacient,folosesti tir-nerve-ul de cite ori ai canal permeabil.

 6. In practica nu prea intilnim situatii ideale .In unele situatii sunt mai eficiente acele tierrnerf iar in altele irigarea cu sol de NaOCl.
  Ar tebui combinate cele doua metode(instrumentare mecanica si irigare)

 7. Din pacate, filmuletul nu mai este vizibil zilele acestea! Oricum,felicitari, d-le doctor, pentru cazuistica impartasita! Chiar aveti pacienti responsabili, care vin la controale periodice … Meritul e si al d-voasstra, fara dubii! Bravo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *