Gaudent-ul bata-l vina

Desi a fost interzis, am auzit prin diferite anturaje ca medicii inca mai folosesc batranul ,si…. iluzoriu considerat “bunul”, Gaudent. Am primit de curand un caz ce vroia sa-si faca retreatment-urile de endo sperand, mai ales, in salvarea unui dinte cu parodontita apicala cronica. Iata rx-ul

DSC04392.jpg

Am fost fortat totusi, din considerente fizionomice, sa incep tartamentul cu dintii frontali. In tot acest timp s-a discutat despre dintele in cauza: 24. Pacientul tot insista sa fac ceva sa se mai poata salva. Desi cred cu tarie in retratamente si-n reusita in urma unui tratament de canal efectuat corect, am lasat sa se vada rezerva cu privire la prognosticul de reusita al acestui dinte. Astfel ca in momentul in care am taiat lucrarea sub care se afla 24 al nostru am gasit “bucatile” din imagine.

DSC04448.jpg

Mentionez ca in timpul extractiei nu a trebuit decat sa iau cu penseta resturile din imagine.

Pentru cei care inca mai folosesc acest material “minune” : ganditi-va daca ati vrea sa vi se puna asa ceva in gura……si abia apoi luati o decizie.

18 thoughts on “Gaudent-ul bata-l vina”

 1. Si cum domne, nu ai salvat tu un VRF cu endo:)
  ce e mai misto cand e pivot de gaudent si vine o lucrare de crom peste sa vezi ce rapid lucra gaudentul in galvanism….

 2. Misto treaba! La Resita se foloseste la greu gaudent (not me). Faza faina e ca unii medici chiar il lauda.

  P.S. Razvaneee! Pune rx-urile in pozitie corecta ca ma doare ceafa de la stat cu capul invers 😉

 3. De anul trecut nu mai recomand gaudentul pacientilor desi el este pe lista de preturi a cabinetului unde sunt angajat. Dupa ce am vazut cu ochii mei o lucrare de gaudent realizata de mine unei paciente, lucrare ce devenise maro dupa cateva luni, am renuntat la gaudent. Le propun chiar pacientilor cu venituri mici o reducere de pret la lucrare, numai sa nu aleaga gaudentul.

 4. citi ani avea lucrarea?sa fie de vina materialele sau faptul ca uitam de stomatolog pina la o durere sau cind nu mai putem ride cu gura pina la urrechi?

 5. ai dreptate Ingrid, sunt multi pacienti( poate cei mai multi) care isi amintesc de stomatolog abia in momentul durerilor insuportabile, cu toate astea nu cred ca asta are vreo legatura cu fracturarea acelui dinte……nu este nici primul si nici ultimul rcr de gaudent care a provocat sau va provoca asa ceva

 6. Frumos articol,dar e cam greu cu pacientii care apar in cabinet si le explici ca nu poti folosi acet material,asta e, nu te cred vin pentru restaurari ale grupului frontal si….cand vezi ca lateral au gaudent si le spui ca tu esti un medic care te respecti si nu folosesti acest material,paote le mai si propui sa isi schimbe lucrarile din zonele laterale si le explici de ce, ce iti auzi……..ca esti un doctor care vrea sa il ”buzunaresti”.Ce sa facem, inca sunt multi oameni saraci..care nu isi permit lucrari din materiale de calitate. Daca ai articole mai multe te rog sa le trimiti.Multa bafta in continuare!

 7. am pacienti vechi de-ai tatalui meu cu lucrari la fel de vechi de Gaudent. lucrarile au ramas scurte dar nu au nimic ! am gasit pivot de 15 ani pe un 24 care nici macar nu era oxidat !!!
  gaudentul de acum ceva vreme era bine realizat si nu oxida, cel facut acum este prost si l-au scos pe buna dreptate de pe piata
  ce te faci cu batranii care au gura plina de gaudent ? ca doar nu le faci ceramica integrata cu CAD CAM !

 8. gaudentul asta greu il uita lumea:-( Azi ma intreaba o pacienta la cabinet ca tatal ei vrea sa stie cat costa o coroana de gaudent ca el vrea sa si le schimbe cele care le are dar tot cu gaudent!!!!!!Nici nu stiu cum sa reactionez la astfel de situatii!!!

 9. Infectia periapicala si periodontala nu are nici o legatura cu Gaudentul ci cu bacteriile!
  Canalul practic nu a fost obturat.
  Preparatia coronara aproape ca perforeaza radacina si o radiografie facuta dintr-o alta angulatie orizontala probabil ca ti-ar fi aratat acest lucru. De altfel se vede clar pe fragmentele extrase ca radacina a fost perforata. Acest lucru explica si rezorbtia radiculara externa care se vede clar radiologic si punga parodontala distala.
  Dg.:tratament radicular incomplet;perforatie radiculara cu rezorbtie radiculara.
  Ce legatura are gaudentul cu toate astea?

 10. …mai lasati prostiile cu Gaudentul, fratilor ca din anii 80 era f promovat,si nu mai era cancerigen asa cum se spune astazi.Nu s-a confirmat si nu am auzit ca vreun pacient sa moara din pricina acestui aliaj.Vreau sa va spun ca nu sunt un adept al Gaudentului,dar eu cred ca se discuta acest subiect din mai putina cunostinta de cauza.Bine ca sunt bune cele din afara, ca de nu erau cei din afara era f bun prostul Gaudent.Sa fim mai informati si realisti.Succes.

 11. …dar de NPG ati auzit,dragilor?Ce parere aveti?E bun?…NPG-ul e tot Gaudent dar e mai “smaltuit”dar e mai comercial.SE COMPORTA LA FEL CA SI GAUDENTUL numai ca e mai e mai americanesc….

 12. bravo sonia se vede ca stii meserie, bravo dany, nimeni nu spune ca gaudentul e aur dar e una din alternativele bune si verificat mai dihai decit oricare altul pe 30 ani si si 2000000 de pacienti.
  care e procentul de defecte dat de aliaj? mai bine uitati-va la mina care l-a lucrat, returnat si cit de corect

 13. Lasa ca nu a murit nimeni din cauza gaudentului.Sunt pacienti cu lucrari de 10 chiar 15 ani care sunt bine mersi!Asa ca lasa gargara,ca nu toti au bani de lucrari de crom!!!

 14. nu sa plece pacientul fericit din cabinet e intotdeauna cel mai important. Ca mai conteaza si cat de fericit se intoarce. Asta, daca se mai intoarce. :p

  p.s. s-a zis la ultimul congres de endo ca endometazona e interzisa in europa. si pe noi tocmai ne invata la scoala de ea. fara precizari de genul. pareri?

 15. Ma trezii si eu dupa 3 ani!
  Eu nu-s medica.
  Lucrarea mea are 10 ani si pare OK
  Nu ma doare nimic, nu am nici o problema…
  As pastra-o inca 10.
  Ce-aveti cu Gaudent-ul?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *